Harmadszor is a Honvédért dolgozik a kispestiek közönségkedvence - NB3.hu
NB III-as focihírek
minden mennyiségben
NB1 logó
NB2 logó

Harmadszor is a Honvédért dolgozik a kispestiek közönségkedvence

Göbölyös András - 2016. July 03. Sunday 18:15
Budapest - Gálhidi György már egyeztetett Marco Rossival.
Gálhidi György személyében egy igazi közönség kedvenc tért vissza a Bozsik Stadionba. Az NB III-as csapat nemrég kinevezett vezetőedzőjével a felkészülés első napján beszélgettek a kispestiek.
 
 
 
Utoljára bő másfél éve, Kazincbarcikán váltottunk néhány szót, akkor még a KBSC vezetőedzője voltál. Azt kérdeztem, mikor láthatunk újra a Bozsik Stadionban, te pedig azt válaszoltad, hogy amint megkeresés érkezik, örömmel jönnél. Ezek szerint megtörtént ez a megkeresés?
 
Igen, ez szó szerint így történt. Hemingway úr felhívott, hogy üljünk le beszélgetni. Korábban már két alkalommal is tárgyaltam a klubbal, akkor végül nem engem választottak, de most összejött a dolog.
 
 
 
Az előbb említett kazincbarcikai mérkőzésen sok szurkolónk is jelen volt, akik a mérkőzés előtt és közben is többször skandálták a nevedet. Gondolom a döntésedben az is közrejátszott, hogy érezhetted, ide téged tíz év után is visszavárnak.
 
Többször is jártam bajnoki mérkőzésen a Bozsik Stadionban, és mindig megható volt az a szeretet, amit itt kaptam. Ebben a korban azért már érzékenyebb az ember, úgyhogy igen, ez is nagyon nagy vonzerő volt. Természetesen a hiúságomat az is cirógatta, hogy Hemingway úr megkeresett. Harmadszor dolgozhatom már a Honvédban, és szerintem ez nagyszerű dolog.
 
 
 
Szakmailag mennyiben jelent újdonságot, hogy itt kizárólag fiatalokkal kell majd együtt dolgoznod?
 
Legutóbb, az Egyesült Arab Emirátusokban tulajdonképpen ugyanez volt a feladatom.  Ott az U21-nél dolgoztam, itt valamivel fiatalabbak a játékosok, de az alapvető célok megegyeznek. Nálunk ugye két ’96-os fiatalt kötelezően szerepeltetni kell az első csapatban. Az én játékosaim zömmel ’98-asok lesznek, tehát egy, de legfeljebb két év múlva közülük kell kikerülni annak a négy-öt fiatalnak, akiket a vezetőedző bátran betehet az első csapatba. Ez az elsődleges feladat. A második fontos szempont, hogy akik az első csapatban nem kapnak játéklehetőséget, itt megkaphassák. A harmadik pedig az, hogy ha sérülés után egy NB I-es játékost újra fel kell építeni, akkor erre az NB III-as csapatban való szereplés tökéletes lehetőséget ad. Itt fokozatosan tudja elérni azt a szintet, amivel visszatérhet az első csapatba.
 
 
 
Ezeken a célokon túl van-e valamilyen konkrét elvárás a helyezésre vonatkozóan? Az NB III-ból második csapatként nem juthatunk feljebb, de a mindenkori játékosállomány alapján a kiesés is kizárható.
 
Konkrétumot ezzel kapcsolatban nem fogalmazott meg a vezetőség, de nekem saját magammal szemben vannak elvárásaim. Nem tudom még, pontosan kikre számíthatok majd, valamint a visszajátszó játékosok száma és teljesítménye is nagy mértékben befolyásolhatja a mérkőzéseket. Az ellenfeleink között idősebb, rutinosabb játékosok is lesznek, tehát nem annyira könnyű a feladat, de igyekszünk megfelelően felkészülni és minél előkelőbb helyen végezni.
 
 
 
Inkább szigorú vagy inkább megengedő edzőnek tartod magadat?
 
Azt hiszem, hogy egyszerre igaz mindkettő. Mindenek előtt szigorú vagyok, de sosem felejtem el, hogy emberekkel dolgozom együtt. Mindig igyekszem éreztetni, hogy megadom a tiszteletet, de ugyanezt persze el is várom.
 
 
 
Hogyan lehet megértetni a fiatal játékosokkal, hogy az NB III-ban ugyanolyan lelkesedéssel és akarattal kell játszani, mint az NB I-ben?
 
Nem hiszem, hogy gond lenne ezzel. Mindenkinek meg kell értenie, hogy nem szégyen a második csapatban játszani, és mindez nem is kiszúrásból történik velük. Ez egy lehetőség, amit meg kell ragadniuk, hogy ezzel is azt bizonyítsák, magasabb szinten is képesek játszani. Az kétségtelen, hogy az utóbbi években azt vettem észre – akár itthon, akár külföldön – hogy a mentális rész nagyon sokat romlott. Néha az önértékelés sem reális. Pedig az a legfontosabb, hogy a játékos a megfelelő polcra helyezze saját magát, és mindig legyen valamilyen célja, hogyan tud egyre feljebb kerülni. Soha nem lehet megelégedni, sem edzőként, sem játékosként. Aki megelégszik, annak abban a pillanatban vége van.
 
 
 
Két irányból lesz nyitott a csapatba való bekerülés lehetősége? Fentről mindenképpen az, hiszen a visszajátszókról már beszéltünk, de ha ez nem veszélyezteti az utánpótlás- bajnokságok eredményeit, akkor az alsóbb korosztályokból is be lehet majd kerülni?
 
Így van, fontos, hogy az itteni szereplés ne menjen az ottani eredmények rovására. Amennyire tudjuk, függetleníteni próbáljuk magunkat tőlük, és remélhetőleg olyan sérülési hullám sem sújtja majd a csapatot, hogy emiatt kelljen megbontani az U19-esek munkáját. Elsődleges cél az első csapat segítése, de amennyiben a fiatalabbaknak plusz motivációt jelentene, hogy egy-két edzésen velünk együtt készülhetnek, akkor természetesen erre is meglesz a lehetőségük. Bővebb, egy legalább tizenhat főből álló állandó kerettel tudok majd dolgozni, ez mindenképpen előny. Tudom, hogy ezzel itt korábban problémák voltak, márpedig érdemi munkát csak így lehet végezni.
 
 
 
Az edzőmeccsek ellenfelei megvannak már?
 
Igen, többnyire NB III-as csapatokkal fogunk játszani. A Dorog NB II-es, a Vecsés a megyei első osztályban játszik, de zömmel a saját osztályunkból választottunk ellenfeleket. Az RKSK, a REAC és a Csepel is harmadosztályú, de az első csapattal is játszunk majd edzőmeccset.
 
 
 
Rövidesen megismerkedsz majd a srácokkal. Ennek függvényében döntöd majd el, hogy melyik játékrendszer lenne a legoptimálisabb, vagy egyértelműen az első csapat játékát próbáljátok majd követni, hogy egy ottani sérülés vagy eltiltás esetén a lehető legkönnyebben lehessen beilleszteni játékosokat az NB I-be? Vagy esetleg ezt a kettőt szeretnéd ötvözni?
 
Az utóbbi. Marcoval már beszélgettem néhány olyan alapelvről, amelyek szerint ők játszanak. Felhívta a figyelmemet, hogy ezeket mindenképpen szeretné viszontlátni, és ez természetes dolog. Két játékrendszerben próbálom majd játszatni a csapatot, ez a 4-3-3 és a 3-5-2. Az a legfontosabb, hogy ha esetleg odakerülnek az első csapat edzésére, akkor ne legyen számukra teljesen ismeretlen a játékrendszer és az adott poszt, és ne akkor kelljen nekik elmagyarázni a feladatukat. Persze nekem is megvannak az elképzeléseim a játékrendszeren túl is, dominálni, agresszívan letámadni, visszatámadni akarunk. Egy korszerűen játszó, fizikálisan is rendben lévő csapatot szeretnék.
 
 
 
A keret nagy része még sosem játszott felnőttek ellen tétmeccsen. Hogyan lehet őket arra felkészíteni, hogy olyan is előfordul majd, amikor egy minden hájjal megkent, 30-35 éves, volt NB I-es vagy válogatott játékossal kerülnek össze egy-egy párharc során?
 
Pontosan az a lényeg, hogy mindenre fel kell őket készíteni. Az esetleges atrocitásokra is, és arra is, hogy néha sportszerűtlen eszközöket is bevetnek ellenünk a győzelem érdekében. Itt Kispesten minden adott ahhoz, hogy szervezettséggel és fizikális fölénnyel pótolni tudjuk a rutin hiányát, és csapatként tudjunk működni. A válogatott a legjobb példa erre, a gyerekeknek is ezzel fogok példálózni. Mindannyian láthattuk, hogy az utóbbi hónapokban valami történt. Vagy Dárdai Pali karaktere, vagy valami más mozgatta ki őket az addigi helyzetükből, mindenesetre összeértek, és megragadták életük eddigi legnagyobb lehetőségét. Nálunk is minden edzésen úgy kell készülni, hogy sosem lehet tudni, mikor jön el a lehetőség, és ha az eljön, akkor azzal élni is tudni kell.
 
 
 
A fentiek alapján mi a véleményed az EB-n látott magyar szereplésről?
 
Nagyon jól jött ez a siker országunknak, nemzetünknek. Régen láttam így örülni magyar szurkolókat. Azt is régen éreztem, hogy jó magyar edzőnek lenni, jó a futballban dolgozó szakembernek lenni. Örültem ennek a szereplésnek, és ezúton is gratulálok a játékosoknak és a stábnak. A Pali indította el ezt a folyamatot, de az is kellett, hogy a szövetségi kapitány bátran betette a csapatba a fiatalokat. Optimális volt a fiatalok és idősek aránya, voltak vezérek mind a védekezésben és a támadásban is, élükön egy csodálatos kapussal. Mindegy is, hogy ez kiknek az érdeme, az a lényeg, bebizonyítottuk, hogy mi magyarok is tudunk futballozni, nem vagyunk tehetségtelenebbek, ez a felismerés pedig nagyon kellett nekünk és a futballunknak is. Sokan köpködtek ránk az új stadionok miatt is, de egyértelmű, hogy anélkül ez nem működik, infrastruktúra nélkül nem megy.  Ha vannak eredmények és korszerűek a stadionok, akkor a szurkolók is szívesebben kimennek a mérkőzésekre.
LEGFRISSEBB HÍREK
2020. 08. 14. 18:24

DVTK: akadémista kapott szerződést

Hivatalos bejelentés.
2020. 08. 14. 16:49

Rajtol az NB I: az 1. forduló legfontosabb tudnivalói

Örök, felcsúti és borsodi rangadó is lesz.
2020. 08. 14. 16:07

Irán: távozik a magyar válogatott játékos

Hivatalos bejelentés.
2020. 08. 14. 15:26

Lehullt a lepe a Fradi kamionról - KÉPEK, VIDEÓ

Balatonon indul az országjárás.
2020. 08. 14. 18:44

Siófok: jótékonysági licit, nemes felajánlás

Nem akármilyen ereklye kerül kalapács alá.
2020. 08. 14. 15:22

Támadót igazolt az ETO

Hivatalos bejelentés.
2020. 08. 14. 18:56

Putnok: belső védő érkezett

Hivatalos bejelentés.
2020. 08. 14. 17:39

Kecskemét: előadáson járt a csapat

Nem volt sok idő az ünneplésre.
2020. 08. 14. 15:17

Portugáliából igazolt brazil játékost a Vidi

Hivatalos bejelentés.
2020. 08. 14. 14:44

BL, El: rangadót játszik a Honvéd ellenfele, favorit a Vidi riválisa - KITEKINTŐ

A Fradi vetélytársa is jó eséllyel pályázik a győzelemre.
2020. 08. 14. 14:54

Gyógyíthatatlan betegség: 21 évesen visszavonult a magyar futballista

Nyáron igazolt új csapatához.
2020. 08. 13. 12:52

Ajka: a Magyar Kupa-győztes játékos üzent a szurkolóknak

NB I-es rutinnal is rendelkezik.
2020. 08. 14. 15:26

Szép nézőszám, 18 éves debütáló - Bognár István sem tudott segíteni - REAKCIÓ

Remekelt a bajnokesélyes.
2020. 08. 13. 09:57

Csoda: újra edzhet a magyar futballista, akit 11-szer élesztettek újra

Két és fél éve történt a szörnyű jelenet.
2020. 08. 14. 14:31

MTK-FTC-vel indul az NB I: kettőzött erő és a Dortmund-Schalke - ELŐZETES

Örökrangadóval kezdődik az új idény.
2020. 08. 13. 12:18

Novothny nem volt elégedett az azerbajdzsáni ajánlattal

Részletekre derült fény.
2020. 08. 13. 11:59

Ismét kölcsönadták a Vidinél is megforduló játékost

Fehérváron nem jött ki neki a lépés.
2020. 08. 13. 11:35

Bemutatta új csapata a Honvédtól távozó futballistát

Pechesen alakult a kispesti időszaka.
ÉLŐ KÖZVETÍTÉS
LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Foci hírek első kézből!
TABELLA - KELET
1Tiszakécskei LC9
2Ceglédi VSE9
3Jászberényi FC7
4BVSC-Zugló7
5Termálfürdő Tiszaújváros7
6Sényő-Carnifex FC6
7Eger SE6
8Tiszafüredi VSE6
9Putnok FC4
10Sajóbábonyi VSE4
11SBTC Kft.4
12Kisvárda Master Good II.3
13Füzesgyarmati SK3
14Tállya KSE3
15BSE2
16DVTK II.2
17FC Hatvan1
18DVSC II.1
19Gyöngyösi AK0
20Mezőkövesd Zsóry FC II.0
TABELLA - KÖZÉP
1Iváncsa KSE7
2FC Dabas7
3Ferencvárosi TC II.7
4Kecskeméti TE6
5Hódmezővásárhelyi FC6
6Szekszárdi UFC6
7ESMTK6
8Rákosmente FC6
9Körösladányi MSK5
10Monor5
11Taksony SE4
12Újpest FC II.4
13Dabas-Gyón FC3
14HR-Rent Kozármisleny3
15Paksi FC II.2
16Budapest Honvéd-MFA II.2
17Vác FC1
18Majosi SE1
19Dunaújváros0
20Szegedi VSE0
TABELLA - NYUGAT
1III. Ker. TVE9
2Érdi VSE7
3FC Nagykanizsa7
4Credobus Mosonmagyaróvár7
5VLS Veszprém7
6Komárom VSE6
7Tatabányai SC6
8Pápai Perutz FC6
9Lipót Pékség SE5
10Puskás Akadémia FC II.4
11MOL Fehérvár FC II.3
12THSE-Szabadkikötő3
13Bicskei TC3
14Gárdony-Agárdi Gyógyfürdő2
15ZTE FC II.2
16Nagyatádi FC1
17BKV Előre1
18Sza-Bi Qualit Ménfőcsanak1
19SC Sopron1
20Balatonfüredi FC1
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!