nb1.hu

Buzsáky Ákos és a III. Kerület a csúcsra tör!

Interjú a szakemberrel.

 

A tve1887.hu írása: 

 

"Szombaton rajtol az NB III-as idény, a TVE itthon, a Puskás Akadémia II. ellen kezdi a 2018-2019-es szezont. Ezen a meccsen mutatkozik be az első csapat szakmai munkáját egy hónapja irányító Buzsáky Ákos, akivel a felkészülésről, az átalakított keretről és a tervekről beszélgettünk.
 

Pontosan négy hete vetted át a III. kerületi TVE felnőtt csapatának irányítását. Hogyan foglalnád össze röviden ezt az elmúlt egy hónapot? 
 
Ilyenkor azt szokták kérdezni: ha megint jönne a felkérés, belevágnál-e újra? Nos, én erre azt válaszolnám, hogy naná, azonnal! Már a megkeresés és a munka megkezdése között is hatalmas volt bennem a várakozás, mert tisztában voltam vele, hogy az edzői karrierem fontos pillanatához érkeztem. A felkészülést megelőző héten Kemény Kristóf kollégámmal a Grund FC két korosztályával ötnapos szlovákiai tornán vettünk részt, de szinte minden este a júliusi programon dolgoztunk, és igyekeztünk úgy megtervezni a rendelkezésre álló négy hetet, hogy a csapat ideális állapotban várja az augusztusi bajnoki rajtot.
 
Ha már a Grund FC utánpótláscsapatait szóba hoztad: két éve dolgozol edzőként, de eddig gyerekekkel foglalkoztál. Mi a különbség egy utánpótlás csapat és egy felnőtt együttes felkészítése között?
 

Óriási a differencia, szinte összehasonlíthatatlan. A gyerekfoci teljesen másról szól, ott a nevelés, a tanítás az elsődleges szempont, a felnőtt labdarúgásban viszont már az eredmény a lényeg. Érdekes, de talán gyerekeknek könnyebb megtanítani az újdonságokat, megértetni velük az elképzelésedet, hiszen náluk nincsenek még – esetenként – rossz beidegződések. Egyvalamit mindkét területen pontosan ugyanúgy csinálunk a stábbal: profin állunk hozzá a munkához, maximalisták vagyunk, és ezt elvárjuk a játékosainktól is. Cél és motiváció nélkül nincs értelme dolgozni, ezért olyan emberekkel vesszük körbe magunkat, olyan keretet alakítottunk ki, amely képes azonosulni a filozófiánkkal, egytől egyig ambiciózus és céltudatos labdarúgókból áll.
 

Nyílt titok, hogy merész célokat tűzött ki maga elé a klubvezetőség, és veled a szakmai stáb élén szeretné a másodosztályba vezetni az egyesületet. Mi kell ahhoz, hogy már az idén reális esély legyen a feljutás?
 

Szerintem fontos, hogy egy ilyen komoly célnál minden részletre ügyeljünk, és hiszek az aprólékos és precíz, megalkuvást nem tűrő munkában. A labdarúgó-pályafutásom is bizonyíték arra, hogy a befektetett munka beérik. Nálam a munkában nincs pardon, a pályán csak a kemény melóban hiszek. Fontos, hogy azt az útirányt, amit a szakmai stáb kijelölt, mindenki magáénak érezze, a játékosok higgyenek a mi elképzelésünkben, mert mi hisszük, hogy ez az elképzelés velük megvalósítható. 
 
Jelentős változások voltak az öltözőben a nyáron. Tehát a keret kialakítása már az említett szakmai elképzelés tükrében történt?
 
Én mindenkinek megadtam az esélyt. Azokkal a játékosokkal kezdtük a munkát, akik tavaly is a keretet alkották, mindenkinek volt lehetősége, hogy bizonyítson. Persze közben Szabó Bence sportigazgatóval kerestük és meg is találtuk azokat a játékosokat, akikkel úgy gondoljuk, versenyben lehetünk a feljutásért. Tiszta a lelkiismeretem, mert végig őszintén és nyíltan beszéltünk, és minden játékos esetében korrekten döntöttünk. A végleges keretben olyanok kaptak helyet, akik a pályán mutatott játékukkal és az öltözői karakterüknek köszönhetően kivívták maguknak ezt a lehetőséget.
 
Kilenc edzőmérkőzést játszott a TVE a nyáron. Lehet bármiféle következtetést levonni a felkészülési meccsek eredményeiből?
 
Lehet, de nem érdemes, azok az eredmények aligha adnak reális képet arról, hol is tart a csapatépítés. Más-más időszakban játszottunk: volt, amikor az volt a fontos, hogy mindenki megkapja a terhelést, volt, amikor egy-egy játékelem gyakorlására törekedtünk. Mi egy más típusú gondolkodást, egy új játékrendszert hoztunk, és kellett idő, hogy ezt a játékosok elsajátítsák. De ami fontos: a hajlandóság végig látszott rajtuk, és olykor ez már hatékony és időnként látványos játékkal is párosult.
 
Igyekeztetek megtörni az ilyenkor monotonná váló nyári programot: volt strandfocizni a keret, tartottatok csapatépítő programokat. Ideális az öltözői hangulat?
 
Nem vagyunk még olyan rég együtt, hogy azt mondhassam: száz százalékosan összekovácsolódott a társaság, de remek úton haladunk, az biztos. Az újakat befogadták, mindenki nyitott volt a másik irányába. Hiszem, hogy ezek a különleges napok segítik a csapategység kialakulását, a jövőben is lesznek közös, pályán kívüli programok. De az az igazság: egy csapatot a legjobban a győzelmek hoznak össze, illetve az mutatja meg, milyen erős mentálisan a társaság, hogy miképpen kezel majd egy-egy kudarcot.
 
Szombat délután kezdődik a szezon, a Puskás Akadémia II. látogat Óbudára. Milyen bemutatkozásban bízol?
 
Szeretném, ha az idény során a III. Kerület-pálya amolyan bevehetetlen vár lenne, ahonnan szinte lehetetlen pontokat rabolni, ahol még gólokat sem szerez egykönnyen a rivális. Igazából teljesen mindegy, ki az ellenfél, nekünk van egy szisztémánk, egy markáns játékstílusunk, aminek dominálnia kell minden hazai találkozón. Itt az első valódi teszt, szombaton igyekszünk hatékony és modern futballal bemutatkozni a szurkolóinknak."

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC