nb1.hu

Új vezér a Termál FC élén

Gyula - Korábbi élvonalbeli tréner Őze Tibor a Gyula edzőjeként adott interjút.

Őze Tibort nemrégiben nevezték ki a Várfürdő-Gyulai Termál FC élére. Az eddig a Magyar Labdarúgó Szövetség Grassroots programjának koordinátoraként dolgozó tréner, pro licences papírja révén, kiváló szakmai felkészültséggel érkezik a fürdővárosba. Nem lesz könnyű dolga azonban a korábban a Nyíregyházát és a Kispest-Honvédot is gardírozó trénernek, ugyanis az NB III. mindegyik csoportjából öt csapat fog kiesni, és a mostani 13. hely nem lesz elég a bent maradáshoz. A Galbács Mihály irányította klub vezetése az 1-10 helyek egyikére szeretné vezettetni az egyesületet. A 65 éves szakemberrel 1+1 éves szerződést kötött a Várfürdő-Gyulai Termál FC. Az interjú közben kitértünk a kinevezésre, az NB III. tabellájára, a játékosmozgásra és az idei célokra. Végül pedig egy országot érintő szakmai kérdésre is megkaptuk a választ. – írja a Gyulai Hírlap.

 

 

– Már egy ideje itt tartózkodik Gyulán. Hogy tetszik a város és hogy érzi magát nálunk?

 

 

– A környékről származom, Békés és Csongrád megye határáról, úgyhogy nem új a környezet. Sőt, azt hiszem, ez a szerződésemben is közre játszik. Gyula nemcsak nekem tetszik, hanem magyarok és külföldiek tömegének, hiszen egy nagyon híres és szép város. Ez csak áttételesen kötődik a szakmai munkához, de nem mindegy, hogy milyen környezetben dolgozik az ember.

 

 

– Mi volt az első gondolata, amikor megtudta, hogy a gyulai csapat érdeklődik Ön iránt? 

 

 

– Viszonylag régen terveztem, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetségnél betöltött szerepem után, újra edzősködni szeretnék. Amikor Galbács Mihály, a Termál FC elnöke megkeresett, meghallhattam az ő elképzeléseit, és tájékozódtam a csapatról. Amit Galbács Mihály felvázolt az pontosan megfelelt annak, amit én elképzeltem a következő edzői lépésemnek. Ez egy jól felépített, nem túlzottan nagyravágyó terveket dédelgető klub, és úgy érzem, hogy a környezethez illő csapatot tudok csinálni. A feladat azért vonzó, mert egy olyan stabil középcsapat építése az elsőrangú cél, amely egyben közönségszórakoztató játékot is tud produkálni. Ez a komolyan átszervezett NB III.-ban, a megnövekedett követelmények között, nem kis feladat.

 

 

– Láttuk az NB III. minket érintő tabelláját. Lehet azt mondani, hogy a csoportból – ha két csapatot lehet kiemelni – a Méhkerék és a Ferencvárosi TC II. lesz az, amellyel komoly versenyt futhatunk?

 

 

– Azért nehéz erről beszélni, mert azok a komoly változások, amelyek a magyar labdarúgásban, éppen ezért az NB III.-ban is megtörténtek, nagyon kiismerhetetlenné teszik az erőviszonyokat. Nem számít, hogy az előző évben ki hogyan szerepelt, az átigazolások pedig mutatnak valamit, de nem lehet még tudni az eredményét. Úgy fogalmazhatnék, hogy nem tudjuk még, hogy milyen csoportba kerültünk.

 

 

– Hogyan sikerültek az átigazolások számunkra? Kiknek az érkezéséről vagy maradásáról lehet már beszámolni?

 

 

– Az átigazolási időszak még folyik, de én azt kértem a vezetőktől, hogy a keret  70-80 százaléka álljon össze a jövő hét elejére. Ez azért fontos, mert akkor lesz három hetünk, hogy mindenkit azonos állapotra tudjunk hozni. Gyakorlatilag ennek a munkának a megvalósítása folyik most gőzerővel. Akinek az érkezését már tudjuk, az Krnács Richárd kapus, Joan Polonio-Guerreiro, Zámbori Dániel és Erdős Márk. De, úgy tudom, hogy azoknak a játékosoknak, akik a tavalyi keret tagjai voltak, és akikre én is számítok, már csaknem a 90 százalékával megegyezett a vezetés. Tervezünk még legalább két posztra igazolást. Ami fontos, hogy időnk sincs, és nem is kell egy teljesen új csapatot építeni. Igyekeztünk azokat a lukakat betömni, amik a sérülések vagy a távozások miatt keletkeztek.

 

 

– Lejátszott a csapat már két felkészülési mérkőzést is. Hogyan sikerültek ezek, és mit jeleznek, ha jeleznek valamit?

 

 

– A felkészülési mérkőzések eredményének nem szabad nagy jelentőséget tulajdonítani! A békéscsabai tartalékot 5–0-ra, a Körösladányt pedig 5–2-re vertük, de itt sem az eredmény volt a fontos, mint ahogy a következő 3-4 mérkőzésen sem az lesz. Ezeken a mérkőzéseken, előre meghatározott kérdésekre voltam kíváncsi. A cél az, hogy a bajnoki rajtra minden rendben legyen.

 

 

– Látva a tavalyi szezont, és látva a játékosokat, miket kellett átalakítani a csapaton? Mi az, amibe bele kell nyúlnia?

 

 

– Bárhova mentem eddig, mindig tájékozódtam a múltról, de egyben le is zártam azt. A csapat védekezését, nem a védelmét, hanem a védőmunkát kell stabilizálni.

 

 

– A következő kérdésemre már nagyon sokan várják a választ, talán évek óta. A szurkolók azt szeretnék, ha a középcsapat helyett egy lendületes, dobogóért harcoló csapatot kapjanak. Lát erre esélyt akár idén vagy a közeli években?

 

 

– Helyezésről még korai beszélni, mert az előbb részletezett okok miatt nem tudjuk a csapatok erősségét. A vezetéssel ezt a célt nem is határoztuk meg. Nekem, az az elképzelésem, hogy egy nagyon masszív, szervezett és a hazai erőkre épített csapatot építsünk, amely – időnként jó játékkal – minél eredményesebb legyen. És, hogy ez mire lesz elég, majd kiderül, de egyáltalán nem lennék szomorú, ha a dobogóért harcolnánk.

 

 

– Nemrégiben igazi futball-láz tombolt hazánkban. Ön, mint futballszakember, hogyan látja a magyar válogatott Európa-bajnokságon mutatott játékát? Mire lehet elég ez a világbajnoki selejtezőkön?

 

 

– A válogatott a kirakat. Egy folyamat indult most el, és ez egy összefogás eredménye. A labdarúgó-társadalom végre összefogott, és ennek meg lett az eredménye. Úgy gondolom, hogy ha ebből nem építjük újjá a labdarúgást, akkor nagyon szomorú lesz a helyzet. Ha netalántán nem sikerülne átlépni az árnyékunkat, akkor nagyon el kell gondolkodnunk, hiszen most minden feltétel adott.

 

 

– A válogatott szereplése kihathat jótékonyan a magyar bajnokságra?

 

 

– Amikor Kuvaitban voltam edző, valamilyen olimpiai sportágban született egy nagyon jó eredmény. Másnap a klubba, ahol dolgoztam, tíz gyerek jött, hogy ő abban a sportágban akar sportolni. Manapság Gera, Dzsudzsák vagy Király neve is elhangzik a gyerekek között, de a nézőközönség rohamos emelkedéséhez ez az eredmény nem elég. Azonnali javulás csak akkor várható, ha az emberek látják, hogy ez nem egy kiugró eredmény volt, hanem valami folyamat elindítója. A fő irány az lehet, hogy újra program legyen kijárni mérkőzésekre.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC