nb1.hu

Lipcsében a Pécs edzője

Pécs - A PMFC akadémia igazgatója és vezetőedzője is Lipcsébe utazott.

Márton Gábor és Kulcsár Árpád múlt héten a Pro-licenc képzés keretein belül Lipcsébe utazott.
 
Tavaly májusban zárult le a többkörös felvételi az aktuális UEFA Pro-licenc tanfolyamra. A kihívásokat a két pécsi szakember, Márton Gábor és Kulcsár Árpád is sikerrel vette, így ők is tagjai voltak annak a 23 fős csoportnak, akik múlt héten a németországi Lipcsében, az RB Leipzig klubcsapatánál jártak szakmai tanulmányúton.
 
A Lőw Zsolt által szervezett három napos esemény folyamán többek között előadásokat hallgathattak, meglátogatták az akadémiát és mindeközben sok hasznos tudást szerezhettek. A látogatókat Jörg Daniel, és Sisa Tibor, a képzés vezetője és Pári Sándor kalauzolta Lipcsében – számolt be a pmfc.hu.
 
– A kint töltött idő alatt mély betekintést nyertünk a klub életébe. Az egyik előadás során a Bundesliga-gárda erőnléti trénere, aki teljesítmény diagnosztikával is foglalkozik, valamint egy elemző szemszögéből kaptunk tudásanyagot. Megtekintettük a felnőttek edzését, majd pedig a Nápoly elleni Európa Liga-visszavágót – mondta el Kulcsár Árpád.
 
A PMFC akadémia igazgatója minden tekintetben érdekesnek és hasznosnak tartotta a németországi tanulmányutat. A pécsi szakember arra a kérdésre, hogy mi az az egy dolog, amit átemelne a kint látottak közül akár a magyar fociba, akár a PMFC-be, a következőt válaszolta:
 
– Nem tárgyi eszközt, hanem a németekre alapból jellemző precizitást és tudatosságot ültetném át hozzánk. Tudják, hogy mit miért csinálnak, szervezettek, ez pedig különösképpen tetszett. Ehhez persze minden feltétel adott számukra. Ami a lipcsei futballklubnál felépült, az szerintem az egyik legmagasabb szintet képviseli Európában.
 
Kulcsár Árpád hozzátette, a kint látott és alkalmazott technológiákra szerinte ma még nincs felkészülve a hazai humánerőforrás. Itthon országos szinten a felnőtt NB I-es, NB II-es, illetve első osztályú utánpótlás-nevelő klubok egyelőre nem rendelkeznek megfelelő mennyiségű és képzettségű szakemberrel ahhoz, hogy ezeket kamatoztatni tudják.
 
A lipcsei szemináriumon szintén részt vett Márton Gábor, a PMFC vezetőedzője, aki azzal kezdte beszámolóját, hogy főleg a felnőtt csapat munkájába látott bele. Itt többek között azt tapasztalta, hogy mindenki alázattal végzi a munkáját. Ugyanakkor megdöbbentette az a mértékű háttér, amivel talán csak a Bayern, vagy a Dortmund rendelkezik Németországban.
 
– Sokat játszottam külföldön, három országban is légióskodtam, így akkor is beleláttam valamelyest a klubok hátterének alakulásába, de a Lipcsében tapasztaltak így is elképesztőek voltak. Jó lenne ennek egyszer legalább csak a tizedét kipróbálni. Nem biztos, hogy a magyar foci számára ez a követendő példa, ugyanakkor látszik egy olyanfajta út, amihez közeledünk, de mégis nagyon messze vagyunk tőle – így Márton Gábor.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC