nb1.hu

Az edzői stábokban is lesznek változások

Pécs - Komoly munka kell a „nullás” szezon után.

Keményen fogalmazott a PMFC akadémia igazgatója, Kulcsár Árpád, amikor szezonértékelő interjúnkban „nullásra” értékelte az utánpótlás idei évét. Bár a kitűzött minimális célokat elérték, az áhított előrelépés elmaradt. A legfontosabb feladatok az elvándorlás továbbcsökkentése, az edzői stáb és a játékoskeretek kialakítása lesznek a következő hónapokban.

 

A felnőttekkel szinte együtt véget értek az utánpótlás bajnokságok is. Mit célszerűbb vizsgálni, a tavaszt vagy az egész szezont?

– Félévkor úgy tűnt, hogy elindultunk felfelé. A három szekciót, a legidősebbeket (U19, U17, U16), a középsőt (U15, U14, U13, U12) és a náluk fiatalabbakat azonban nem lehet egy kalap alatt kezelni. Azt látjuk, hogy az új képzési rendszer, amit elindítottunk, nem integrálható teljes mértékben a kis korcsoportok fölött. Nem mentegetőzés, de sajnos mindig vissza kell utalni a 2015-ös eseményekre. Az akkor elszenvedett mennyiségi és minőségi veszteséget a mai napig komolyan érezzük. Valamelyest tudtunk kompenzálni, de tavasszal lehetett látni, hogy nem volt versenyhelyzet a legidősebb korosztályok kereteiben, aminek következtében ez a félév gyengébbre is sikerült. De nyilván ennek más összetevői is voltak…

 

Mi volt a helyzet az NB I-es U14 és U15 esetében?

– Az elsődleges cél az volt, hogy bennmaradjunk az első osztályban, ez teljesült is. Nagy probléma, hogy onnan mindegyik komoly tehetségünket más klubok csábítják. Az elvándorlás fő oka állítólagosan az infrastruktúra állapota. Én ezt így nem jelenteném ki, de biztosan nagyot nyomna a latba, ha a beígért akadémiai fejlesztés végre elindulna. Kijelenthető, hogy a középső és a felső szekció idei évadja megint csak egy túlélés volt. A náluk is fiatalabbaknál még nincsenek meg ezek a problémák, ők normális körülmények között tudnak készülni. Rajtuk szépen látszik az elmúlt évek szakmai munkája, erről sok visszajelzést kapunk. Fontos lenne, hogy ezt az előrelépést ki tudjuk terjeszteni az egyre idősebbekre is.

 

Mik a legsürgetőbb feladatok a nyárra?

– Fokozottabban kell növelnünk az itt-tartó erőt, mert így azok a fiatalok, akik az utánpótlás válogatottak közelébe tudnak kerülni, 16 éves korukra már nem Pécsen fociznak. Hogy most nyáron mennyien igazolnak el, az majd a következő hetekben derül ki. Bízok a szülők korrektségében. Azt kértük tőlük a szülői értekezleteken, hogy jelezzék, amint biztos a távozási szándékuk. Ha ezeket a visszajelzéseket tekintjük, akkor nem mondható komolynak az eligazolók száma. Azzal nincs gond, ha valaki extra minőséget képvisel és az az egy-egy játékos elmegy tőlünk, mert ez az élet rendje. A tömeges elvándorlást viszont nem értem.

Milyen változások várhatók a trénereknél?

– Javában zajlik az edzői stáb kialakítása. Két évvel ezelőtt, az első bemutatkozásomkor vázoltam nekik a rövid-, közép-, és hosszú távú célokat. A garnitúra kialakításánál 3-5 évben gondolkoztam, úgy vélem, ennyi idő alatt építhető fel a megfelelő csapat. Nyáron valószínűleg komoly mozgás lesz, de konkrétumokról egyelőre nem tudunk beszélni. Ha ez megvan, akkor kell a játékoskeretekre koncentrálni.

 

Közben javában zajlik az új, régiós szinten működő utánpótlásrendszer kialakítása, amelyben Dél-Dunántúl központja a PMFC.

– Az öt alközpontból néggyel (Mohács, Paks, Szekszárd és Szentlőrinc) leszerződtünk, egyedül a Kaposvár nem készítette még el szakmai és pénzügyi tervét, de ez már az MLSZ hatáskörébe tartozik. Az alapján kell végeznünk a munkánkat – szorosan együttműködve ezekkel a képzőműhelyekkel – amit a szakmai tervekben lefektettünk. Hogy mikor áll be a rendszer? Ez egy komoly volumenű projekt, plusz embereket kíván a rendszerbe, biztos, hogy el kell telnie egy időnek, amíg az optimális együttműködés kialakul.

 

Összegezve hogyan értékelné a 2016/17-es szezont?

 

– Az előbb felsoroltak miatt nullásra. Nagyon sok munka áll előttünk, a jövőben nagyot kell tudnunk előre lépni.

 

 

 

 

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC